Gyermek fogorvosok – Néhány gondolat

„A fogak egészségének megőrzéséről néhány gondolat”:

1. A táplálkozás

Ahhoz, hogy a táplálék az emésztőszervek által feldolgozható legyen, a legfontosabb feltétel az alapos rágás! A rágástól függ a gyomor és a belek helyes működése is. A fogváltás idején ez gyakran okoz kellemetlenséget. Néhány tejfog mozog, némelyik már hiányzik, a maradó fogak éppen csak megjelentek. Tehát ezekkel nehéz rágni, és mégis, gyermekeink, ha különben sem válogatósak az étkezés terén, remekül boldogulnak, hiszen ez így természetes!

A fogak fő ellensége a cukor! A fogszuvasodás kialakulása szempontjából nem elsősorban az elfogyasztott mennyiség, hanem a cukorbevitel (szénhidrát) gyakorisága a döntő, mivel ilyenkor többszöri savas hatás éri a fogzománcot. Ne legyen a gyermek keze ügyében édesített teával, szörppel, gyümölcslével teli innivaló, a szomjat oltsuk vízzel! A cukros oldattal gyakran érintkező fogak ugyanis igen gyorsan romlanak, letöredeznek. (kép: caries, caries3, szovodmeny)

 

 

Adjunk aszalt gyümölcsöt, nyers gyümölcsöt, nyers zöldségeket. Ritkán, és csak fő étkezések után adjuk, az un. „fogbarát” és cukormentes édességeket.

FONTOS:

Soha ne jutalmazzunk édességgel!!!

 

Caries (fogszuvasodás) kialakulása

CH megtapad a fogakon

a szájban lévő enzimek elkezdik emészteni a CH-ot (amiláz, maltáz)

mono és diszacharidok keletkeznek, ezek a baktériumok számára a legjobb tápanyagok

↓                                                            ↓

baktériumok szaporodnak                      lebomlanak savvá, csökkentve a száj                                                        Ph-t, ez elindítja a demineralizációt

↓                                                        ↓

a baktériumok megtámadják a fogszöveteket
Caries

A caries képződését befolyásolja a CH fajtája: a polysacharidok kevésbé cariogének, mint a diszacharidok

A CH fogyasztás gyakorisága fokozza a caries képződésének esélyét.

A CH állaga is befolyásol: minél pépesebb, puhább, annál nagyobb a caries képződés esélye, mert jobban tud tapadni a foghoz.

 

2. A szájápolás

Kutatási adatok támasztják alá, hogy az ép fogú, illetve szuvasodás mentes, jó szájhigiéniával rendelkező szülők gyermekeinek a fogszuvasodási veszélyeztetettsége jóval alacsonyabb! 7-8 éves kor után átszoktathatjuk a gyermeket a felnőtteknek való fogkrémre, ennek fluorid tartalma való a maradófogak védelmére.

Az esti fogmosás sose maradjon el, és utána már csak vizet fogyaszthat a gyermek! A fogmosás a szülő feladata egészen 7-8 éves korig, ekkorra fejlődnek ki ugyanis a kézközépcsontok, ami elengedhetetlen feltétele a helyes fogkefemozgatásnak!

 – Először oszlassuk el a fogkrémet a hátsófogak rágófelszínén.
– A fogmosást az elülső fogaknál kezdjük. A fogkefét az íny és fog határra helyezzük és apró köröket rajzolva haladunk fogról fogra. Így haladunk mindkét oldalon a hátsó fogak felé.
– Hasonlóan mozgatjuk a fogkefét a fogak belső felszínén is. Az elülső fogaknál a fogkefe függőleges helyzetben van!
– Végül a rágófelszíneket is megmossuk.
– Utolsó lépés a helyes öblítés.

FONTOS:

 

Ha már egyedül mos fogat gyermekünk, akkor is ellenőrizzük, ne maradjon rajta lepedék!

A fogkefék 2-3 havonta szorulnak cserére.

Ne felejtsük el, hogy fertőzőbetegség után azonnal ki kell cserélni a fogkefét!

 

Plakk eltávolítás eszközeit figyelembe véve két nagy csoportot lehet megnevezni: egyéni és professzionális eszközök.

  1. Professzionális szájhigiéne: fogorvosok, szájhigiénikusok használják a fogorvosi rendelőben, a fogak plakkmentessé tételéhez. (Supra és subgingíválisan, gépi és kézi eszközökkel.
  2. Egyéni szájhigiéne: azokat az eszközöket tartalmazza, melyeket az egyén otthon használ fogtisztításra.

Célja: a parodontium és a fogak épségének megőrzése, fogágybetegségek és a caries megelőzése.

A megfelelő szájhigiéne elérhető: ha egészséges fogággyal és fogazattal rendelkező egyén, naponta legalább 2x, 2,5 percen át mos fogat megfelelő technikával, legalább 1x fogselyemmel tisztítja a fogközöket naponta, és ½ évente részt vesz professzionális szájhigiénés kezelésen. Szuvas fogazat esetén ajánlott minden étkezés után fogat mosni.

Fogkefével 1kvadránsban min. 30 mp kell a 3 felszínen mosandó fogakhoz, további 30 mp a frontfogakhoz. A fogtisztítás csak mechanikai eszközökkel valósítható meg. (kémiai eszközök is léteznek!)

A fogkrém gyakorlatilag az „élvezetet növeli!”

Az egyéni szájhigiéne eszközei:

  1. alapeszközök: fogkefe, fogkrém, speciális fogkefék (duplafejű, protézistisztító)
  2. járulékos eszközök: fogselyem, fogszalag, szájtus, fogpiszkáló, fogköztisztító fogkefék

  

3. A fogorvosi ellenőrzés

A gyermek első találkozása a fogorvossal egy életre nyomot hagy. Célszerű tehát akkor is elvinni ellenőrzésre, ha semmilyen panasz nincs! Ha pedig minden tejfogacska kibújt, az ellenőrzés félévente javasolt. Az Önök gyermeke már biztosan részt vett ellenőrzésen, vagy úgy, hogy Önök hozták a rendelőbe, vagy az un. csoportos kezelésen az óvodája vagy iskolája szervezésében.

 

Az ellenőrzések során derülhet fény a különböző fogazati rendellenességekre is. A gyermekkori rossz szokások szabálytalan fogazatot alakíthatnak ki, mely nemcsak a beszédfejlődését fogja befolyásolni, hanem fokozott fogszuvasodás és az állcsontok deformálódása is létrejöhet. Ebben az életkorban kezdődhet meg a fogszabályozó kezelés.

A család modellként szolgál a gyermeknek! A gyermek testi higiéniás szokásai, így a szájhigiénia elsajátítása csak Önökön múlik!

Intézetünk működtetésében 3, korszerűen felszerelt gyermekfogászati rendelőben várjuk kis és nagy pácienseinket tanácsadásra és a szükséges kezelésekre egyaránt!

 

Skip to content