Menedzserszűrés

Megdöbbentően sok betegségre vagy kisebb eltérésre derült fény a munkaegészségügyi szűrések során,  egy cég dolgozóinak vizsgálataközben.

Mennyire foglalkozik a munkahelye az Ön egészségi állapotával?

Magyarországon is vannak olyan cégek, ahol széleskörű munkaegészségügyi vizsgálat segíti bizonyos betegségek korai felismerését  amik felhívják a figyelmet, mekkora szükség van a rendszeres orvosi vizsgálatokra bizonyos betegségek korai felismeréséhez.

Milyen vizsgálatok történtek?

Egy általános orvosi ellenőrzés során fizikális vizsgálaton kívül (hallgatózás, kopogtatás stb.) EKG, vérvétel, vizeletvizsgálat, röntgen és ultrahang, szemészeti- , nőgyógyászati- és bőrgyógyászati- vizsgálat történt magasság- és súlymérést követően.

A legjobb diagnózis: sine morbo

A sine morbo (vagyis betegség nélkül) diagnózis kevés dolgozó neve mellé kerülhetett. A felfedezett betegségek szerencsére nem jelentettek minden esetben kezelendő vagy súlyos állapotokat. A leggyakoribb eltérések szemészeti betegségek voltak , amit az elhízás és szív- érrendszeri betegségek, majd a támasztórendszeri (csont- és ízületi- problémák) betegségek követtek gyakoriságban.

A szem betegségei

A leggyakoribb eltérés a szem alkalmazkodóképességének korral járó, fiziológiás csökkenése (presbyopia) . A páciensek közül sokan csak évekkel korábban felíratott  szemüveget hordtak – amik már nem voltak megfelelőek. Egy nem tökéletes szemüveg viselése pedig tovább ronthatja a látást. Egyéb eltérések a szemen (rövidlátás -myopia, távollátás – hypermetropia, szemtengelyferdülés -astigmatismus) kisebb százalékban fordultak elő.

Elhízás és más anyagcsere betegségek

Számos betegség kifejlődését vagy rosszabbodását okozhatja a túlsúlyos állapot. Ezek közül kiemelkedőek a szív- és érrendszeri, valamint a csont-, ízületi betegségek.  A testtömeg indexet (testtömeg kg/ magasság méterben2)  emelkedettség jellemezte amit  gyakran kísér emelkedett vérzsír szint, ami tovább növeli egyes betegségek előfordulását az adott egyénben. Kis százalékban cukorbetegség és pajzsmirigybetegség is előfordulhat  a vizsgált személyekben . Azon esetekben ahol a szűrés derítet fényt az említett betegségekre, a korai kezelésük is megkezdődhetett.
Kiemelendő, hogy az anyagcsere-betegségek kezelésében az első lépést nem a gyógyszeres terápia jelenti, hanem az életmód változtatás, például rendszeres sport tevékenység bevezetése, tudatos diéta alkalmazása.

Szív- és érrendszeri betegségek

A szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás betegség, iszkémiás szívbetegség, agyi történések, visszér, aranyér) nagy számban fordultak elő a vizsgált személyekben. Mivel az említett betegségek népbetegségnek számítanak, gyakori előfordulásuk nem volt váratlan. Meglepő, hogy a szűrés során magas volt az újonnan diagnosztizált betegségek előfordulása. Eszerint nem ismert magas vérnyomásos dolgozóknál 14 százalékban mértek jelentősen emelkedett vérnyomásértékeket (ami további kivizsgálást tett szükségessé), de elhanyagolt, már sebészi megoldást igénylő visszér és aranyér is előfordult..

Mozgásszervi eltérések

Gyakori, és általánosságban nem kezelt elváltozások voltak különböző gerinc deformitások vagy krónikus hátfájásos panaszok vagy lúdtalp.

Számos vizsgált betegség közül még négyet emelnék ki fontosságuk miatt. Az egyik a reflux betegség (a gyomortartalom fokozott visszajutása nyelőcsőbe). Ez hosszú távon fekélyeket és rosszindulatú tumort okozhat, és mégis kevesen veszik komolyan. Pedig megfelelő kezeléssel ez a betegség hatékonyan gyógyítható! Egy másik fontos adat még, a vizsgált személyeknél előforduló női medencei szervek gyulladása – ami nemzőképes korban meddőséget, idősebb korban pedig erős hasi fájdalmakat is okozó összenövéseket okozhat.

A harmadik, nagyon érdekes adat is a nőgyógyászati vizsgálat eredményeiből született: jóindulatú emlő rendellenességek is előfordultak – amelyek nyomon követése miatt fontos azok korai felismerése, így egy súlyosabb állapot elkerülése.

Végül fontos megemlíteni a bőrgyógyászati vizsgálat eredményeit is. A  vizsgált dolgozóknál találtak bőrelváltozásokat, amelyeket évenként kell ellenőrizni. Tudnunk kell azonban, hogy az anyajegyekből kiinduló rosszindulatú tumorok is képezhetnek áttétet, és okozhatják a szervezet leépülését.

A szűrővizsgálatok során találtak rákmegelőző állapotot, és kis számban rosszindulatú bőrelváltozást. Ezek felhívják a figyelmet arra, hogy milyen fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hiszen a daganatos megbetegedések megelőzhetők, időben diagnosztizálhatóak!.

Fenti tények felhívják a figyelmet bizonyos betegségek hazai előfordulási gyakoriságára, valamint a munkahelyi- és egyéni szűrések fontosságára.

 

Manager-szűrés hölgyeknek

    - Labor vizsgálat a Synalb Kft.-nél (vérkép, süllyedés, vércukor, vérzsírok, ionok, májfunkció, vesefunkció, vizelet)
    - Fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat
    - Szemészeti szakorvosi vizsgálat
    - Kardiovascularis riziko-szűrés
    - Nőgyógyászati szűrővizsgálat – rákszűréssel együtt
    - Áttekintő hasi, kismedencei és mammográfiai vizsgálat
    - Pajzsmirigy vizsgálat – ultrahang diagnosztika
    - Bőrgyógyászati melanoma szűrés
    - Mellkas RTG
 

 

Manager-szűrés férfiaknak

   -  Labor vizsgálat a Synalb Kft.-nél(vérkép, süllyedés, vércukor, vérzsírok, ionok, májfunkció, vesefunkció, vizelet)
   -  Fül-orr-gégészeti szakorvosi vizsgálat
   -  Szemészeti vizsgálat
   -  Kardiovascularis riziko-szűrés
   -  Áttekintő hasi ultrahang vizsgálat diagnosztikai céllal
   -  Urológiai szakorvosi szűrővizsgálat, 40 év felett a prosztata daganatos
      betegségeinek időben történő felismerése miatt javasolt
  
-  Bőrgyógyászati melanoma szűrés
   -  Mellkas RTG

 

Amennyiben ajánlatunk felkeltette érdeklődését, forduljon bizalommal az ápolási igazgatóságunkhoz , ahol bővebb felvilágosítást kaphat.

A laborvizsgálatokat a Synlab Hungary Kft. végzi aktuális ajánlatuk alapján.

Elérhetőség:

 Tel: 455-45-59

 Email: mir[kukac]feszrendelo.hu